+381 21 444 716 eliksir@eliksirkaluga.com

Dobro došli u Kabinet za Argon i YAG laser

U Bolnici “Eliksir” mi danas sprovodimo lečenje na najboljim laserskim uređajima koji omogućuju lečenje pacijenata koji boluju od dijabetesa, tromboze i periferne distrofije mrežnjače. Koriste se, kako pre hirurškog lečenja, tako i umesto njega. Kod pacijenata sa patologijom mrežnjače možemo da primenjujemo sve moguće vrste laserskog lečenja, u ambulantnim uslovima. Pacijent dolazi, mi obavimo bilo koju lasersku terapiju i nakon 5 – 10 minuta on može bez problema da se vrati kući

PERIFERNA DISTROFIJA MREŽNJAČE

LASERSKO LEČENJE GLAUKOMA

LASERSKO LEČENJE DIJABETESNE RETINOPATIJE

LASERSKO LEČENJE SEKUNDARNE KATARAKTE

Periferna distrofija mrežnjače

Ako se nakon detaljnog oftalmološkog pregleda očnog dna, otkriju distrofične promene na periferiji mrežnjače, oftalmolog će vam predložiti  preventivnu lasersku koagulacija mrežnjače. Glavni cilj laserskog tretmana je jačanje mrežnjače i sprečavanje njenog odvajanja. Postupak se izvodi ambulantno, pod lokalnom kapljičnom anestezijom koja nije  opterećenje za srce i krvne sudove. Za lasersku koagulaciju mrežnjače potrebno je 15-20 minuta.

Većina pacijenata bilo kog uzrasta (uključujući i decu) lako podnosi intervenciju, te nakon uradjene intervencije  ide kući istog dana. Pored toga, nema ograničenja u načinu života.

Postupak se izvodi uz pomoć specijalnog oftalmološkog lasera, tokom kojeg laserski zrak utiče na  mrežnjaču duž njene periferije,  što izaziva koagulaciju tkiva. Ova intervencija je  beskrvna. Tokom intervencije, na oko se postavlja posebno sočiva, zahvaljujući kojem zračenje potpuno prodire u organ vida, odnosno na mesto gde su primećene distrofične promene na mrežnjači. Hirurg kontroliše ceo proces kroz mikroskop.

  Laserska fotokoagulacija mrežnjače ima nekoliko prednosti:

  • jačanje mrežnjače se obavlja  beskontaktno, očna jabučica se ne otvara, što znači da su infekcija i moguće negativne posledice isključene
  • intervencija bez krvi pruža dodatnu sigurnost pacijenata
  • nema potrebe za primenom opšte anestezije, što takođe smanjuje rizike i stres
  • lečenje je ambulantno a  period oporavka je praktično ne postoji
  • u slučaju otkrivanja distrofije mrežnjače, specijalisti – laserski hirurzi Bolnice “Eliksir”  će propisati efikasan tretman neophodan u vašem slučaju

  Treba imati u vidu da distrofija mrežnjače može biti  opasna bolest ukoliko se tretman ne uradi na vreme.

   Lasersko lečenje dijabetesne retinopatije

   Specijalna oftalmološka bolnice “Eliksir” sa puno pažnje posvećena je dijabetesnoj retinopatiji. Nekoliko puta godišnje održava Radionice, na kojima se, pored edukacije obolelih od šećerne bolesti govori o značaju pravovremenog pregleda očnog dna.

   Lasersko lečenje sekundarne katarakte

   Nakon operacija katarakte i ugradnje intraokularnog sočiva, kod nekih pacijenata može se javiti novo zamućenje kapsule sočiva. Simptomi su slični kao kod pojave katarakte, vid opada, pojavljaje se magla. Ovakav vid katarakte zovemo sekundarna katarakta.

   Problem možemo jednostavno rešiti! Laserska intervencija (YAG laser) ukloniće zamućenu zadnju kapsulu, čime se vraća vid. Postupak je bezbolan, ne zahteva anesteziju. Ukapavaju se kapi  u oko koje ima sekundarnu kataraktu i zenica se širi. Oftalmohirurg laserskim zrakom uklanja sekundarnu kataraktu.  Stepen poboljšanja vida zavisiće od stanja očnog dna i eventualnog prisustva drugih očnih oboljenja.

   Lečenje glaukoma laserom

   Lečenje glaukoma je strogo individualno, ono se propisuje  u zavisnosti od stanja pacijenta i stadijuma bolesti i može uključivati različite metode. Glaukom se leči pod stalnim medicinskim nadzorom.

   Što se ranije glaukom otkrije i leči, veća je verovatnoća da će se sačuvati vid! Lečenje svih vrsta glaukoma prvenstveno je usmereno na normalizaciju intraokularnog pritiska, te se može pacijentu preporučiti da koristi:

   • kapi za oči (nakon pregleda, propisuje ih lekar pojedinačno za svakog pacijenta);
   • laserska terapija;
   • hirurška intervencija (sa neefikasnošću lekova i lasera, predložiće se operacija).
   • Neophodan metod lečenja određuje specijalista nakon detaljnog pregleda pacijenta. U Spec. oftalmološkoj bolnici “Eliksir”, pacijentima sa glaukomom biće  pružena visokokvalifikovana pomoć i odrediće se  taktika lečenja za svakog pacijenta ponaosob.

   Ako se glaukom otkrije u početnoj fazi, dovoljno je preporučiti  kapi za oči. Medjutim, nije uvek moguće spustiti intraokularni pritisak  kapima, a i  njihova dugotrajna upotreba smanjuje efikasnost lečenja. Pored toga, kapi za oči zahtevaju striktno poštovanje režima ukapavanja kapi, kojeg ne mogu svi pacijenti da se pridržavaju. Rezultat nepravilnog ukapavanja kapi, može dovesti do pogoršanja stanja vidnih funkcija.

   Lekovi imaju niz neželjenih efekata – mogu izazvati progresiju postojeće katarakte, suziti zenicu, smanjiti proizvodnju intraokularne tečnosti, što negativno utiče na metaboličke procese oka. Neki lekovi imaju kontraindikacije za ljude koji pate od bolesti srca, krvnih sudova i respiratornih organa. Glavni nedostatak lekova je to što se bore sa simptomima, dok uzrok bolesti ostaje nepromenjen.

   Zbog toga su stručnjaci razvili kvalitativno nove efikasne, bezbedne i nisko traumatske metode za lečenje glaukoma, koje se sprovode ambulantno a to je: laserska hirurgija glaukoma  i hirurška intervencija.

   Laserske operacije imaju za cilj povećanje odliva očne vodice.

   U slučaju glaukoma otvorenog ugla I-II-III stadijuma, uz umereno povećanje očnog pritiska  od 27-35 mm Hg po Maklakovoj skali, može se preporučiti selektivna laserska trabekuloplastika. Ova intervencije se ne  izvodi u našoj Bolnici. Njen cilje je da se  na površini trabekularne mreže (deo drenažnog sistema) formiraju rupe laserom, čime se povećava njena celularnost radi poboljšanja odliva tečnosti.

   U slučaju glaukoma zatvorenog ugla, preporučuje se laserska iridotomija YAG laserom i ona  se izvodi u našoj Bolnici “Eliksir”. Cilj intervencije je  formiranje prolazne rupe u irisu, čime se stvaraju dodatni putevi za odliv intraokularne tečnosti iz zadnje komore u prednju komoru, čime se omogućava normalizacija očnog pritiska.

   Savršenstvo hirurških tehnologija može značajno smanjiti vreme postoperativnog lečenja pacijenta. U nekim slučajevima, laserska hirurgija je nezavisna metoda lečenja, ali postoje situacije kada, uz laserski tretman, pacijent nastavlja da stalno koristi kapi koji smanjuju intraokularni pritisak.

   Pored kapi i laserskih tretmana, pacijentu se mogu prepuručiti i fizioterapijski tretmani u Kabinetu za rehabilitaciju vida Bolnice “Eliksir”:

   • elektro stimulacija mrežnjače i optičkog nerva
   • magnetna stimulacija,
   • medikamentozna (injekciona) terapija lekovima koji poboljšavaju metaboličke procese u oku.
   • Lečenje se sprovodi kursevima 2-3 puta godišnje, u trajanju od 10 dana.

   Za glaukom se kaže da je tihi ubica vida. Zadatak oftalmologa je da svakom pacijentu indivualno odredi taktiku i način lečenja glaukoma. Pacijenti, koji u porodičnog anamnezi imaju glaukom, treba da se, jednom godišnje, obrate oftalmologu, koji će ih pratiti.

   Akcija besplatnog merenja očnog pritiska u Specijalnoj oftalmološkoj bolnici “Eliksir” je stalna i traje koliko i sama Bolnica. Javite nam se na broj 021 444 716 i zakažite besplatno merenje očnog pritiska, kako bismo zajedno pobedili glaukom.

   Društvene mreže

   Pratite nas na društvenim mrežama i saznajte na vreme o aktuelnim akcijama & popustima i najnovijim dešavanjima.

   Prijavite se za newsletter. Ne šaljemo spam.

   Radno vreme

   pon - sreda: 08:00 - 18:00

   četvrtak - petak: 08:00 - 16:00

   subota: 08:00 - 13:00

   nedelja: ne radimo

   U Kalugu po bolji vid!

   Očna klinika "Fjodorov" – MNTK

   Mikrohirurgija oka "Fjodorov", državna ustanova Ministarstva zdravlja Ruske Federacije iz Kaluge i bolnica "Eliksir" zajedničkim programom organizuju putovanje naših pacijenata u Kalugu na operacije oka.